Publicaties
Home > Publicaties > Artikelen > De Cloud biedt teveel om te negeren!Barry Derksen
Dit artikel is gepubliceerd in ICT magazine (www.ictall.nl) en kunt u onderaan downloaden.

De cloud biedt teveel om te negeren!
Cloud (computing) is een werkwijze waarbij IT resources, zoals applicaties, netwerken, opslag, servers en diverse andere IT-diensten, middels Internet Technologie, op een schaalbare en elastische manier beschikbaar worden gesteld.

Bekende voorbeelden van cloudcomputing zijn Googledocs, dropbox en salesforce.com. Voorheen werden applicaties die buiten de deur werden geplaatst vooral bij een Application
Service Provider (ASP) geplaatst. Veelal was dit echter niet de bouwer van de applicaties. De voorbeelden uit de eerste alinea worden vaak beheerd door dezelfde partij als die het heeft ontwikkeld. Ter vergelijking: het op een server plaatsen van een traditionele applicatie met beschikbaarheid via een web interface is dus geen cloud applicatie (SaaS, Software as a Service). Onze definitie is gebaseerd op die van Prentice.
Zij hebben een goede definitie en overzicht weergegeven, zoals te zien is in Figuur 1.1 . De term cloud is ontstaan uit de architectuurplaatjes. Een wolk werd getekend als data- en systeemconnecties die niet binnen het transparante deel van de architectuur aanwezig waren (bijvoorbeeld buiten de organisatie). Dit betekent dat het niet helder was welke weg de data zou volgen naar het eindpunt toe.

Het bijzondere van Cloud computing is dat eigenlijk wordt teruggegaan naar het oude mainframe denken, Het client- en serverconcept dat de afgelopen decennia zeer succesvol was nu wordt verlaten. Vijf jaar geleden kwam de eerste netwerkcomputer (een ‘lege’ computer voor internetconnectie, dit werd toen een flop, maar met de tablets en de webcomputers is de toen geprobeerde trend nu daadwerkelijk ingezet)

Het volledige artikel (ICT magazine blz. 8-12) kunt u downloaden in ruil voor een twitter / facebook bericht: