Publicaties
Home > Publicaties > Rapporten > Strategic Information Mngt. / Trends in IT 2011

€495,00
incl.btw


Barry Derksen, Jerry Luftman
ISBN:

Resultaten 16e Strategisch Informatie Management / trends in IT onderzoek

Internationale vergelijking IT management concerns / Trends in IT

Leiden, 27 januari 2011 – De CIO in Nederland behoudt zijn positie gemiddeld 4,32 jaar t.o.v. ruim 5 jaar in de Verenigde Staten en besteedt gedurende die tijd minder aandacht aan de relatie met de bedrijfsvoering dan haar Europese en Amerikaanse collega’s …maar meer dan de Australische en Aziatische collega’s. Dit is een greep uit de vele opvallende resultaten onder bijna duizend nationale en internationale bedrijf- en IT managers!

Deze en vele andere conclusies staan in het onderzoeksrapport van het Business & IT Trends Institute (BITTI), Stevens Institute (VS) & BITA-center . Dit onderzoek is gehouden in samenwerking met CIONet. De onderzoekers zijn Barry Derksen en Jerry Luftman. Een aantal conclusies uit het onderzoekrapport:

De investeringen in IT nemen voorzichtig weer toe
Een belangrijke conclusie voor 2011-2012 is dat investeringen zullen groeien op het gebied van de toepassing van IT, Hierbij zal vooral worden geïnvesteerd in Business Intelligence, Cloud, Het Nieuwe Werken en Business Process Management. Ook ‘greening the datacenter’ is een trend waarop geïnvesteerd wordt.

Klassieke kloof tussen business en IT neemt onvoldoende af
Na vele jaren gehoopt te hebben dat de business en ICT langzamerhand min of meer vanzelf naar elkaar toe zouden groeien komen we er langzamerhand achter dat dit nog steeds niet echt gebeurt. Business & IT alignment is de nr. 1 IT management concern. Een top 5 op de internationale vergelijking (NL versus resultaten wereldwijd):

Andere interessante conclusies (onderzoeksrapport):

  • Nederland is nog te veel gericht op IT kosten in plaats van IT waarde
  • Nederland kent een meer dan gemiddeld een hoge prioriteit toe aan beveiliging
  • Top 10 management concerns voor NL, Europa, VS zijn volledig anders dan die van Azië en Australië
  • Het Nieuwe Werken is in de ogen van de continenten een Nederlands feestje…een buitenlandse CIO opmerking (vertaald): ”Plaats en tijd onafhankelijk werken?…dat kon je al vanaf 1995 met groupware en meten op resultaten….dat had je al lang ingericht moeten hebben.”
  • Meer dan 65% van de Nederlandse organisaties werkt met ITIL
  • Business Intelligence is de groeimarkt in 2011-2012
  • Door de recessie heen had NL het meest stabiele IT budget, in 2011 wordt weer voorzichtig geïnvesteerd.
  • Voor Europese begrippen heeft NL nog weinig uitbesteed, maar voor Amerikaanse begrippen juist weer veel.
  • In 2011 stijgen de budgetten voor training en educatie in NL met 12% naar 3,71% van het IT budget. Azië en Australië besteden het meest aan training. Maar liefst 6% van het IT budget gaat naar training/educatie!.
  • Rapportcijfer voor IT organisatie is gemiddeld nog laag. Nederlandse IT organisaties ontvangen gemiddeld een 6,7 als rapportcijfer.

Prijs onderzoeksrapport: 695 euro
Prijs onderzoeksrapport inclusief toelichtende presentatie vanuit BITTI: 1295 euro (vermelden in opmerkingenveld + contactgegeven voor maken van afspraak)